Välkommen
Beräkna pris & boka
Betala din bokning
Skriv ut etikett & lämna
Välkommen
Beräkna pris & boka
Betala din bokning
Skriv ut etikett & lämna

Frågor & Svar – Lämna hos ett ombud

Här har vi samlat några vanliga frågor som kan dyka upp längs med vägen. Hittar du inte svaret här så maila oss så återkommer vi till dig så snart som möjligt. Vår målsättning är att besvara dig inom 2 timmar under vår arbetstid 08.00-17.00 vardagar. Under tiden som du bokar din frakt har du dessutom möjlighet att chatta med oss mellan kl 09.00-16.00.

Hur stort får paketet vara?

Tänk på att mäta ditt paket när du har packat färdigt och lagt det i ytteremballaget. Först då vet du vilka fraktalternativ som du kan välja mellan.

Paket som ska lämnas in hos ombud får inte vara större än maxmåtten:
Längd: 70 cm
Bredd: 40 cm
Höjd: 35 cm
Maxvikt: 10 kg
Längd + omkrets: 220 cm
Läs mer om alternativen under fliken ”Detta kan du skicka” i menyn.

Val av ombud

Våra 1600 ombud runt om i Sverige gör att det alltid finns ett leveransalternativ nära dig och din mottagare.

Val av inlämningsombud
Du kan lämna in ditt paket hos valfritt DB Schenker ombud och du behöver inte välja det som ligger förvalt för ditt postnummer.

Val av utlämningsombud
Du kan välja ett annat utlämningsombud till din mottagare genom att klicka på ”visa fler ombud” efter att du fyllt i din mottagares uppgifter.
Närmsta ombud till mottagaren visas högst upp och beräknas utifrån mottagarens postnummerområde.

Hitta våra ombud här

Leveranstid

Ditt paket levereras normalt inom 2-3 arbetsdagar. Lite beroende på inlämningstid och var i landet du och din mottagare befinner sig kan det ta 1-2 dagar extra.
Leveranser till och från våra ombud sker helgfria vardagar måndag till fredag. Avgångstider för inlämnade paket kan vara olika hos våra ombud – fråga gärna ditt ombud vilka avgångstider som gäller.

Betalning

Vilka typer av betalningar godkänner vi?

 • Visa samt Mastercard betal- och kreditkort. Vi godkänner inte Visa Electron.
 • Direktbetalning med bankdosa via Swedbank, Handelsbanken, Nordea samt SEB.

Har du problem att genomföra betalningen? Läs här för inställningar.

Säkerhet vid betalning hos oss

När du genomför din betalning görs detta via vår betalleverantör DIBS, vars gränssnitt är integrerat i vårt. All betalningsinformation är krypterad via ett HTTPS-protokoll. Detta kan du se om du högerklickar på området där du fyller i dina kortuppgifter, och går in under ”Egenskaper”. Där ser du en URL-adress som börjar på https.

Kan jag betala med faktura?

Vi har inte faktura som betalsätt för denna tjänst. I dagsläget erbjuds endast faktura för avtalskunder. Kontakta ditt närmsta DB Schenker-kontor här för att få veta mer.

Skriv ut fraktdokument

När du betalat för din frakt ska du skriva ut dina fraktdokument.  Se vår enkla instruktion om hur du gör med fraktdokumenten och hur du använder dem på rätt sätt här.

Har du ingen skrivare hemma går det bra att skriva ut fraktdokumenten senare när du har tillgång till skrivare. Detta via din orderbekräftelse som vi skickat till din e-post efter att du betalat för frakten.

Hur öppnar jag filen med fraktdokument?
För att kunna öppna pdf:en och skriva ut dina fraktdokument behöver du Adobe Reader. Om filen inte öppnar sig kan det bero på att du har en gammal version av programvaran och behöver uppdatera den. Saknar du programmet på din dator eller behöver uppgradera kan du ladda ner Adobe Reader gratis här.

Kan jag skriva ut fraktdokumenten hos ombudet?
Om du har bokat frakten hemma måste du även skriva ut dokumenten hemma. Det går inte att skriva ut dokumenten hos Ombudet.
Saknar du skrivare kan du via våra ombud med Servicestation boka och skriva ut dina fraktdokument ifrån inlämningsombudet.
Se här vilka ombud som har servicestationer. (Sidan öppnas i ett nytt fönster.)

Följ ditt paket

Var är mitt paket just nu?

Du kan följa ditt paket. Du kan söka genom att ange Kolli-ID. Order-ID går också bra, men då måste ”O” anges innan siffrorna (exempelvis O234567).

Ange ditt pakets kolli-ID i sökfältet för att se var det befinner sig. Följ ditt paket här

Är du mottagare kan du följa ditt paket via länken du fick i mailet: Ett paket är på väg till dig via DB Schenker! Du hittar paketets sändnings-eller kolli-ID, som består av 10-20 siffror, i orderbekräftelsen som skickades till din e-post efter betalningen.

Utlämning av paket ombud

Hur går det till?

 • Mottagaren aviseras
  Mottagaren får en avisering via sms, e-post eller brev när paketet/godset kommit fram.
  På avin finns all nödvändig information som din mottagare behöver för att hämta ut paketet/godset.
 • Mottagaren legitimerar sig
  För att hämta ut paketet/godset behöver mottagaren uppvisa sin legitimation.
  Se vilka legitimationer som DB Schenker godkänner vid hämtning av paket här.

Mottagarens för- och efternamn
Tänk på att skriva för- och efternamn som överensstämmer med mottagarens legitimation. Använd inga smeknamn eller förkortningar.Bud
Hämtas det av annan person än mottagaren ska bådas legitimationer visas upp.Ska du skicka något till ett barn?
Paket till minderåriga bör adresseras till målsman eftersom minderåriga ofta saknar legitimation.

 • Tid på sig att hämta paketet
  Har paketet levererats till något av våra ombud ligger paketet för uthämtning i 14 dagar. Hämtas paketet inte av mottagaren inom den tiden skickar vi tillbaka det till avsändaren som får lösa ut paketet mot eventuell returkostnad. För mer information läs Ansvar och villkor för den tjänst som nyttjats.

Reklamation

Om något mot förmodan gått snett med frakten ska du reklamera ditt paket. Läs mer om hur du gör här.

Vid förlustanmälan vänligen avvakta 7-10 dagar räknat från den senast uppdaterade händelsen i paketspårningen.

Bokat fel frakt

Om du som avsändare av misstag angivit fel uppgifter i fraktbokningen, fel mottagare eller adress innan du lämnat in paketet på ombud så har du möjlighet att ändra detta genom att skicka ett e-postmeddelande med Kolli-ID/order-ID samt de nya uppgifterna så ändrar vi det och skickar dig nya paketlappar.

Retur

Din betalda frakt gäller från dig till din mottagare. Önskar din mottagare i Sverige returnera paketet/godset bokas och betalas en ny frakt här på Skicka enkelt.
Är du avtalskund men saknar returlösning kan dina kunder returnera paket/gods till dig via denna tjänst inom Sverige. Tänk bara på att ange hur du vill ha det levererat till dig; utkört, via ombud eller via vår terminal så att din kund väljer det leveransalternativ som passar dig bäst.

Retur av utrikes paket:
Om paketet inte kan levereras till mottagaren, returneras detta till avsändaren i Sverige kostnadsfritt. Om din mottagare kvitterat paketet men önskar returnera detta, är det upp till denne att välja passande transportör i sitt land för att boka en ny frakt och bekosta returen av paketet till dig. Skicka enkelt kan inte användas för att returnera ett paket från EU-länder till Sverige.

Ej använd frakt/ångra köp

Som Privatperson (konsument) kan du ångra ett köp av en outnyttjad frakttjänst inom 14 kalenderdagar från den tidpunkt beställningen gjordes via Internet (ångerfrist). Ångerrätten gäller dock inte om fullgörande av tjänsten har påbörjats under ångerfristen. Fullgörande av frakttjänsten påbörjas vid den tidpunkt den aktuella försändelsen lämnas in hos Schenker AB:s ombud.

Vid ångrat köp, skicka e-postmeddelande till Kundservice och ange order-ID och kolli-ID för den frakttjänst som du vill makulera. För att få återbetalt det belopp du erlagt för den beställda frakttjänsten måste du ange dina bankuppgifter (bank, clearing och kontonummer). Återbetalning kan hanteras först efter att vi mottagit ditt meddelande.

Om du ångrar ett fraktköp och väljer återbetalning, ska paketlappen kasseras och kan inte användas vid senare tillfälle. Nyttjas en paketlapp som avser en återbetald frakt vid senare tillfälle äger Schenker AB rätt att debitera avsändaren för fraktavgift + administrativa kostnader.

Hur kan du kontakta oss gällande Skicka enkelt?

Du kan maila oss här på Skicka enkelt. Vi återkommer vi till dig så snart som möjligt. Vår målsättning är att besvara dig inom 2 timmar under vår arbetstid 08.00-17.00. Under tiden som du bokar din frakt har du dessutom möjlighet att chatta med oss mellan kl 09.00-16.00.


 • Start
 • Så fungerar det
 • Frågor & svar
 • Kontakta kundservice
 • Reklamation
 • Ansvar & villkor
 • Varuförsäkring
 • Klimatkompensation
Chatta
med mig

Chatten är stängd för underhåll

Välkommen att kontakta kundservice istället.